Rimac Nevera  0 - title image

Rimac Nevera - hypersport z Chorvatska konečně odhalen

Rimac dnes představil sériovou verzi modelu C_Two, z něhož se nyní stává Nevera, elektrický hypersport s výkonem 1408 kW (1914 k), max. rychlostí 412 km/h a cenou 2 miliony eur.

01 Jun 2021

Rimac dnes představil sériovou verzi modelu C_Two, z něhož se nyní stává Nevera, elektrický hypersport s výkonem 1408 kW (1914 k), max. rychlostí 412 km/h a cenou 2 miliony eur.

RIMAC NEVERA REAR HIGH

Nevera je sériová podoba konceptu Rimac C_Two, který byl odhalen na mezinárodním autosalonu v Ženevě v roce 2018. Od té doby inženýři společnosti Rimac během rozsáhlého vývojového programu zdokonalili svou novou vlajkovou loď na všech úrovních ve snaze dosáhnout dokonalého zážitku z jízdy v elektrickém hypersportu. Většina klíčových komponent modelu Nevera byla vyvinuta přímo v centrále společnosti Rimac v Chorvatsku.

„Když jsme poprvé odhalili model C_Two, stanovili jsme si extrémně vysoké cíle. Vyrobíme pouhých 150 exemplářů modelu Nevera, přičemž každý jednotlivý kus vznikl v Chorvatsku z vášně a obdivu k automobilům." vysvětluje Mate Rimac, zakladatel a generální ředitel společnosti Rimac Automobili.

Mate Rimac podtrhuje svůj vlastní závazek vůči projektu, a proto každou z Never osobně otestuje a podepíše, než budou dodány zákazníkům ze současného výrobního závodu společnosti na okraji chorvatského Záhřebu.

Pojmenován po přírodní síle

Název Nevera, který dali místní obyvatelé rychlé, nečekané a mohutné středomořské bouři, která se prohání po otevřeném moři u Chorvatska.

Forma následuje funkci

Rozsáhlá řada změn na karoserii, difuzorech a vstupech vzduchu vozu Nevera přinesla oproti prvním prototypům zlepšení aerodynamické účinnosti o 34 %. Profil kapoty, tvar sloupků a konstrukce difuzorů a chladičů byly intenzivně analyzovány a zdokonaleny s cílem zlepšit proudění vzduchu a přítlak. Přívody a chladicí kanály byly pečlivě vyvinuty tak, aby se zvýšila účinnost chlazení brzdového systému i systému hnacího ústrojí, což vedlo k 30procentnímu zlepšení při nízkých rychlostech a sedmiprocentnímu zlepšení při vysokých rychlostech.

Rimac také vytvořil řadu nových inovativních aktivních aerodynamických prvků, které zlepšují chlazení, výkon, stabilitu a efektivitu modelu Nevera. Profil přední kapoty, klapka podvozku, zadní difuzor a zadní křídlo se mohou pohybovat nezávisle na sobě, řízeny vyspělými algoritmy, které zajistí optimální aerodynamickou konfiguraci pro každou jízdní situaci. Přepnutím z režimu "vysokého přítlaku" do režimu "nízkého odporu" se aerodynamický odpor sníží o 17,5 % a vytvoří se součinitel odporu vzduchu 0,3. Přepnutím zpět do režimu "vysoký přítlak" se přítlak zvýší o 326 procent.

Kola z lehké kované slitiny mají jedinečný aerodynamický design, který odvádí chladicí vzduch ke karbon-keramickému brzdovému systému Brembo a zajišťuje plynulé proudění vzduchu po bocích vozu.

Nejpokročilejší monokoková konstrukce na světě

Rimac Nevera Monocoque (1)

torzní tuhost 70.000 Nm/stupeň

Přelomový monokok Nevera, který vyvinul bývalý šéfinženýr C_Two Daniele Giachi, zahrnuje lepenou karbonovou střechu, integrovaný strukturální paket baterií a zadní karbonový pomocný rám a tvoří největší jednotlivý kus uhlíkových vláken v celém automobilovém průmyslu. Monokok váží méně než 200 kg a využívá 2200 vrstev uhlíkových vláken a 222 hliníkových prvků, čímž obaluje baterii vozu a vytváří kompaktní, ale neuvěřitelně pevnou konstrukci s torzní tuhostí 70.000 Nm/stupeň. Bezkonkurenční úroveň pevnosti a bezpečnosti, kterou poskytuje, přispěla k tomu, že Nevera splňuje přísné globální homologační normy a poskytuje nejtužší konstrukci ze všech kdy vyrobených vozů.

Jízda budoucnosti

RIMAC NEVERA TRACTION BATTERY

baterie 120 kWh

Kapalinou chlazená baterie ve tvaru písmene H s kapacitou 120 kWh a 6960 články byla navržena společností Rimac od základu a je srdcem modelu Nevera. Baterie, která je schopna produkovat 1,4 MW energie, tvoří také nedílnou součást jádra vozu a dodává monokoku z uhlíkových vláken 37 % strukturální tuhosti. Optimální umístění baterie nízko a uprostřed podlahy vozu přispívá k mimořádně nízkému těžišti. To přispívá k vynikajícímu rozložení hmotnosti 48/52 mezi přední a zadní nápravou.

Čtyři na míru vyrobené motory s permanentními magnety, pohánějí samostatně všechna čtyři kola modelu Nevera. Dohromady umožňují dosáhnout výkonu 1408 kW (1914 k) a točivého momentu 2360 Nm.

Elektromotory vozu Nevera, které jsou schopny okamžitě vyvolat maximální točivý moment od prvních otáček, mají účinnost 97 % - ve srovnání se 40 % u nejúčinnějších spalovacích motorů - a jsou zcela bezúdržbové po celou dobu své životnosti.

Zrychlení jako z jiného světa - překonání ambiciózních cílů

Díky schopnosti sprintovat na 60 mp/h (96,54 km/h) za 1,85 sekundy a pokračovat ve zrychlování až k maximální rychlosti 412 km/h (258 mp/h) otevírá Nevera novou dimenzi výkonu hypersportů. Akcelerace z klidu na 100 mp/h (161 km/h) trvá pouhé 4,3 sekundy a své ohromující zrychlení si udržuje po celou dobu jízdy na plný plyn, přičemž z klidu dosáhne rychlosti 300 km/h za 9,3 s. Čtvrt míle zvládá za neuvěřitelných 8,6 sekundy.

Dokonalý průběh výkonu, skvělé brzdy

Systém Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2 (R-AWTV 2) nahrazuje tradiční systémy elektronického stabilizačního programu a kontroly trakce, aby ještě více posílil přilnavost a trakci. Systém R-AWTV 2 Nevera mezitím umožňuje plynule měnit dynamické reakce na podmínky na silnici a trati tím, že kalibruje množství točivého momentu dodávaného na každé kolo. Systém R-AWTV 2 vypočítává přesnou úroveň točivého momentu, který má být přenášen na každé kolo pro dosažení maximální stability. Systém R-AWTV je prediktivní, snímá vozovku a provádí více než 100 výpočtů za sekundu, aby přizpůsobil úroveň točivého momentu požadovanému stylu jízdy.

RIMAC NEVERA DYNAMIC 6

Nevera je také vybavena špičkovou brzdovou technologií. Komplexní elektrohydraulický posilovač brzd rozděluje brzdnou sílu mezi třecí brzdy a rekuperaci v závislosti na stavu baterie, pohonu a brzd. Například - maří kinetickou energii prostřednictvím třecích brzd, pokud se baterie blíží svým tepelným limitům, nebo aktivuje více rekuperačního brzdění v případě, že jsou třecí brzdy přehřáté. Všechny tyto přechody by měly zůstat v pozadí a řidič by si jich neměl všimnout. Díky tomu může Nevera využívat rekuperační brzdění v nejvyšší míře ze všech ostatních vozů, které jsou nyní na trhu. Kromě rekuperačního brzdění s maximálním výkonem 300 kW, které zajišťují elektromotory, se o značnou brzdnou sílu starají karbon-keramické brzdové kotouče Brembo CCMR o průměru 390 mm a šestipístkové třmeny. Jejich kombinace zajišťuje konzistentní, nevadnoucí a mimořádně výkonné brzdění, a to i v případě, že je vůz na trati vystaven extrémním silám.

V rámci zákaznického zážitku, bude každý majitel vozu Nevera pozván do Chorvatska, aby si navrhl svůj vůz podle svých požadavků. Nevera bude exkluzivně k dispozici prostřednictvím celosvětové sítě partnerských prodejců společnosti Rimac, která zahrnuje 19 míst v Evropě, Severní Americe, Latinské Americe, na Středním východě a v Asii.

See Tech Specs - Rimac Nevera

Video

Rimac Nevera Photos

Rimac Nevera - front left view Rimac Nevera - side view Rimac Nevera - front right view Rimac Nevera - rear right tail lights Rimac Nevera - front view Rimac Nevera - rear view Rimac Nevera - rear view Rimac Nevera - front left view Rimac Nevera - front left view Rimac Nevera - rear right view Rimac Nevera - interior Rimac Nevera - interior Rimac Nevera - interior Rimac Nevera - interior display Rimac Nevera - interior Rimac Nevera - logo Rimac Nevera - wheel Rimac Nevera - interior Rimac Nevera - traction battery 120 kWh Rimac Nevera - monocoque Rimac Nevera - sketch exterior Rimac Nevera - sketch exterior Rimac Nevera - sketch exterior Rimac Nevera - technology

Next Up (The Latest)